SEO Analizi

Web sitelerinin arama motorlarında daha üst konumlarda yer alabilmesi, etkili bir performans elde etmesi ve markalaşma sürecine katkı sağlayabilmesi için mutlaka SEO yönünden en doğru şekilde düzenlenmesi gerekir. Ancak bu süreçte web sitesi sahiplerinin yaptığı bazı hatalar ya da uygulamadıkları olabilir. İşte bunları tespit etmek için çok önemli bir araç olan SEO analizi, planlı ilerlemenin anahtarıdır. Peki, SEO analizi nedir? Tüm detayları burada öğrenebileceksiniz.

SEO Analizi Nedir?

Arama motorlarının belirlediği kriterlere uymak ve bu kriterlerin daima uyumlu şekilde kalmasını sağlamak, SEO çalışması olarak bilinir. Ancak SEO çalışması yapılmadan ya da yapıldıktan sonra bile belirli SEO hataları ile karşı karşıya kalınabilir. Bu durumda da SEO analizi harika bir araç.

Web sitelerinin; içerik, görünüm, hız, iç SEO ve dış SEO yönünden incelenmesi, çeşitli araçlar ile trafiğinin analiz edilmesi ve site geçmişindeki hareketliliklerin tespit edilmesi gibi adımların bir rapor halinde web sitesi sahibine sunulması, SEO analizi olarak adlandırılmaktadır. 

En büyük arama motoru konumunda olan Google, web sitelerinin SEO yönünden en fazla dikkat ettiği arama motorudur. Bu nedenle SEO analiz işlemi gerçekleştirilirken, web sitesinin Google'daki sıralamaları takip edilir, trafiği incelenir, rakipleri kontrol edilerek, çeşitli raporlar sunulur. 

Küçük, orta ya da büyük ölçekli tüm markaların web sitelerinin SEO yönünden eksiklerinin tespit edilmesi, geçmişten günümüze kadar ki başarı ya da başarısızlıklarının raporlanarak web sitesi sahibine sunulması, kurumsal SEO analizi olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca raporda web sitesine çeşitli öneriler de sunulmaktadır. 

SEO çalışması gerçekleştirilirken öncelikli aşama, site içi SEO sürecinden başlar. Bu nedenle sitenin dış bağlantıları dışındaki tüm detaylarının incelenmesi, karşılaştırılması ve raporlanması, site içi SEO analizi olarak adlandırılmaktadır. Raporda site içi SEO ile ilgili çeşitli öneriler de sunulmaktadır.

SEO Analizi Nasıl Yapılır?

Web sitesi tasarlanıp, yayına alınmadan önce, eksiklerinin tespit edilmesi, tespit edilen eksiklerin giderilmesi gerekir. SEO açısından düşünülecek olursa bunun en etkili yolu SEO analizi olacaktır.

Analiz başladıktan sonra, site içi, site dışı, içerik, rakip ve trafik analizi gerçekleştirilir. Bu analiz aşamalarının her biri birbirinden bağımsız olarak gerçekleştirilir ve daha verimli sonuçların gerçekleştirilmesi sağlanır. Ayrıca analiz talep eden kişi ya da kurum yalnızca bir veya birkaç analiz raporu isteyebilir. Bu tamamen sitenin SEO yapısı ile ilgili bir durumdur.

  • Site İçi SEO Analizi

    Meta Title, Meta Description, Robots.txt, Sitemap, H Düzenlemesi, İçerik Stratejisi vb. site içi SEO ile ilgili tüm detayların incelenmesi ve eksik ya da yanlışların raporlanmasıdır.

  • Site Dışı SEO Analizi

    Web sitesine Google ya da Sosyal Medya Reklamları, Sosyal Medya Mecraları ve Farklı Web Sitelerinden gelen trafiklerin incelenmesi, zararlı web sitelerinin tespit edilmesi ve raporlanması sürecidir.

  • İçerik Analizi

    İçerik stratejisinin doğru şekilde uygulanması, arama motoru konumlarında önemli iyileştirmelerin oluşmasını sağlar. Bu nedenle içerik analizi sayesinde, web sitesindeki içeriklerdeki hatalar, eksikler vb. detaylar tespit edilebilecektir.

  • Rakip Analizi

    SEO sürecinde başarılı olmanın en önemli adımı, arama motoru kriterlerine uymak, sonrasında da rakiplerden daha etkili sayfalar oluşturmaktır. İşte rakip analizi size rakiplerinizin sayfalarında olan eksik ve doğruları tespit etmeyi sağlar.

  • Trafik Analizi

    Web sitenize hangi dönemde, hangi kanallardan, ne kadar trafik geldiğinin tespit edilmesi, dönemsel karşılaştırmaların yapılması gibi raporların sunulması sağlanır. Böylece SEO stratejisi güncellenir.

Sıkça Sorulan Sorular

Web sitelerinin arama motorlarının belirlediği kriterlere ne kadar uygun olduğunun belirlenmesi, eksiklerinin tespit edilmesi, yanlışların listelenmesi gibi verilerin listelenip, rapor halinde sunulmasıdır.

SEO sürecinde yapılan hataların uzmanlar tarafından belirlenmesi, öneriler sunulması, yol haritasının oluşturulması gibi pek çok avantaj SEO analiz raporu ile elde edilebilmektedir.

SEO sürecinde yapılan hataların yalnızca Google arama motorunun kriterleri dikkate alınarak belirlenmesi, buna yönelik raporun sunulması olarak adlandırılmaktadır.