SEO Nedir?

Dijital pazarlamanın araçlarından olan SEO, Türkçe karşılığı ile Arama Motoru Optimizasyonu, daha etkili ve verimli bir arama motoru sıralaması için arama motorlarının oluşturduğu bir stratejidir. Bu stratejiyi her arama motoru farklı belirlese de temelleri benzerdir. İşte bunları web sitesinde en iyi uygulayanlar, arama motorlarında en iyi sıralamaya sahip olan web siteleridir.

SEO (Search Engine Optimization) Nedir?

Google, Yandex, Yahoo ve Bing gibi tüm arama motorlarında, web sitelerinin sıralamalarını iyileştirmek, organik performansını artırmak üzerine gerçekleştirilen çalışmalara, SEO adı verilmektedir. SERP sonuçları web sitelerinin içerik ve görünümü göz önünde bulundurularak belirlendiğinden, web sitelerinin arama motorlarının belirlediği kriterlere uyum sağladığında, SERP sonuçlarında rakiplerinden daha iyi bir konumda yer alacaktır. Bunun için de Arama Motoru Optimizasyonu, yani SEO çalışmalarının gerçekleştirilmesi gerekir.

Reklam maliyetlerine katlanmadan, organik arama sonuçlarında yer almak, arama motorlarında üst konumlarda bulunarak markalaşmak ve potansiyel müşteri sayısını artırmak için SEO çalışmaları yaptırılır. SEO etkili ve verimli şekilde gerçekleştirilirse, reklam maliyetlerine ayrılan para ile arama motorlarında önemli sonuçlar elde edilebilir, düzenli çalışmalar ile bu sıra korunarak, daima müşteri ve misafirlerin göz önünde yer alınabilir. 

Sahip olduğunuz web sitesine daha nitelikli ziyaretçi kazandırmak için gerekli olan SEO, fazla ziyaretçiden ziyade, nitelikli ziyaretçi için önemli bir araçtır. Bunun yanı sıra hedeflediğiniz anahtar kelimelerde, reklam harcaması yapmadan arama motorlarında üst sıralarda yer almak için mutlaka SEO'nun kullanılması gerekmektedir. Ancak SEO ile kısa sürede başarı elde etmek mümkün değildir. Sürekli çalışarak başarı elde etmenin en etkili yolu SEO'dur.  

Web sitenize organik arama sonuçlarından nitelikli ziyaretçi kazandırmak, web sitenizin dönüşümünü artırmak, misafir ya da müşterilerinize kullanıcı odaklı bir görünüm oluşturmak, satışlarınızı artırmak ve marka bilinirliğinizi yükseltmek, SEO ile gerçekleştirilebilecek hedeflerdir.  Ayrıca SEO ile rakiplerinizi analiz edebilir, onları tanıyarak, onlardan daha etkili sayfalar oluşturabilirsiniz. Bu da SEO'nun sizin için bir pusula olduğunu göstermektedir.

SEO Nasıl Yapılır?

Hangi sektör olursa olsun, SEO sürecinde atılması gereken adımlar çoğunlukla aynı olur. Tabii ki her sektörde bunun aynı olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü sektörlerin sahip özellikler, rakiplerinizin sıralamada ilerlerken uyguladığı stratejiler ve site görünümleri, gerçekleştireceğiniz SEO çalışmasını doğrudan etkileyecektir.

Örneğin “pantolon” kelimesinden yola çıkalım. Pantolon sorgusunu yaptığımızda, karşımıza e-ticaret siteleri çıkıyor. Bu sonuçların çıktığı bir sıralamada sizin blog içeriği ya da bilgi paylaşımı verdiğiniz bir sayfa ile yer almanız mümkün değil. Siz de rakipleriniz gibi e-ticaret sitesi olmalı, onlar gibi ilerlemelisiniz. Aynı duruma verilebilecek benzer bir örnek ise video ağırlıklı SERP sıralamasıdır. 

“Saat tamiri nasıl yapılır?” isimli bir sorguda, ağırlıklı olarak video içeriklerin öne çıktığını görebiliyoruz. Video ağırlıklı bir SERP sırası bulunuyorsa, sizin metin içeriği ile bu sıralamada öne çıkmanız mümkün olmayacaktır. Siz de yine diğer sitelerde olduğu gibi video içeriği üretmeniz gerekecektir. Yani buradan hareketle, her sektörde ve her kelimede SEO stratejileri değişiklik gösterebilir. Ancak değişiklik göstermeyen tek konu, “kullanıcı memnuniyeti” olur. Siz kullanıcılarınızın memnuniyetini kazanacak çalışmalara ağırlık verirseniz, arama motorları da bu kapsamda sizi ödüllendirecektir.

Site İçi (On Page) SEO

Site içerisinde, kullanıcı odağına uygun olarak arama motoru kriterlerinin siteye uygulanması, Site İçi (On Page) SEO olarak adlandırılmaktadır. Bir web sitesinin SEO çalışmalarına başlandığında, yapılması gereken ilk çalışmaları içerir. Site İçi SEO tam anlamıyla gerçekleştirilmezse, Site Dışı (Off Page) SEO’ya geçilmez. Eğer tam anlamıyla İç SEO çalışması bitmeden Dış SEO’ya geçilirse, bu durum SERP sonuçlarındaki konumunuzu fayda sağlamayacak, sitenizin sıralaması iyileşmeyecektir. Peki, site içi SEO çalışması hangi elemanlardan oluşur?

  • Meta Title

    Web sitenizin SERP sonuçlarında çıkan ve en fazla 60 karakter uzunluğunda olabilen başlık bölümüne verilen addır. Bu başlıkta en önemli anahtar kelimelerinizin yer alması gerekir. Ayrıca meta title belirlenirken, hedeflediğiniz anahtar kelimenin en başta yer alması, daha etkili sonuç almanız adına önemlidir.

  • Meta Description

    SERP sonuçlarında, meta title bölümünün altında kalan, en uzun 160 karakter uzunluğunda olan kısa açıklamadır. Açıklamanın belirlediğiniz anahtar kelime ile başlaması, SERP sonuçlarında iyi bir performans göstermeniz açısından önemlidir. Ayrıca 160 karakteri sonuna kadar kullanmanıza gerek olmaz. En az 130 karakter olması gerekir.

  • Robots.txt

    Arama motoru botlarının, web sitenizin hangi bölümünü tarayıp dizine ekleyip eklemeyeceğini belirlediğiniz ve içerisinde site haritanızın da yer alması gereken metin dosyasına verilen addır. Her sitede mutlaka özel olarak düzenlenmesi gerekir. Düzenleme işlemi Google'ın robots.txt aracı üzerinden gerçekleştirilmesi gerekir.

  • Search Console Kurulumu

    Google'ın ücretsiz araçlarından bir tanesi olan Search Console, web sitelerinin Google aramalarındaki durumlarını analiz eden, raporlar sunan, ölçümleme yapan ve çeşitli işlemleri gerçekleştirme imkanı sunan bir araçtır. Site haritası ekleme, URL kaldırma ya da ekleme gibi pek çok işlem Search Console panelinden gerçekleştirilir. Mutlaka kullanılmalıdır.

  • Sitemap (Site Haritası)

    Arama motorlarına, web sitesinin URL'leri hakkında bilgilendirmeler yaptığı xml uzantılı dosyaya, site haritası adı verilmektedir. Yoast SEO ve Rank Math gibi SEO araçları bu konuda site sahiplerine kolaylık sağlar. orneksite.com/sitemap.xml örneğindeki gibi giriş yapıldığında site haritasına ulaşılabilir.

  • Google Analytics Kurulumu

    Bir web sitesine Google Analytics izleme kodunun eklenmesi ile o web sitesine dair kullanıcı sayısı, oturum sayısı, kullanıcıların davranışları, hangi URL için geldikleri, sitede kalma süreleri, kullanıcılar hakkında konum vb. bilgiler ile dönüşüm gibi pek çok noktada verii sağlanmaktadır.

  • URL Kontrolü

    Web sitelerinde sayfa oluştururken, URL'leri nasıl belirlediğiniz, konumlarınıza doğrudan etki edecektir. Düzensiz, anlamsız ve uzun URL'ler, sizi arama motorlarında üst sıralara çıkarmayacaktır. Bu kapsamda tüm URL'ler kontrol edilerek en sağlıklı hale getirilmekte, 301 ya da 302 yönlendirme ile en sağlıklı URL'lere yönlendirilmektedir.

  • Kırık Linklerin Kaldırılması

    Önceden oluşturulmuş URL'lere farklı sayfalardan bağlantı verilmesine karşın, bağlantı verilen URL bazı durumlarda kaldırılmak istenebilir. İşte bu durumda verilen bağlantının karşılığı olmadığı için link kırık hale dönüşür. Böylece çeşitli araçlar ile kırık linkler tespit edilerek kaldırılmakta, web sitesinin SEO yapısı daha sağlıklı hale getirilmektedir.

  • Site İçi Yönlendirme

    İlgili sayfalarınız ya da yazılarınızdan, o sayfadaki ya da yazıdaki konuyu ilgilendiren diğer sayfa ya da yazılarınıza bağlantı verilerek, kullanıcılar için etkili bilgi akışının sağlanması işlemidir. Bu işlemin gerçekleştirilmesi, sitede kalma süresini artıracak, hemen çıkma oranını da düşüreceği için SEO açısından çok faydalıdır.

  • Site Hızlandırma

    Web siteniz sizin kendinizi, markanızı ya da mal veya hizmetlerinizi tanıttığınız yüzünüzdür. Bu nedenle kullanıcılar web sitenize girdiğinde beklemek istemez. Siz de bunun için sayfalarınızı en hızlı hale getirmeli, sayfanızı yavaşlatacak hamlelerden uzak durmalısınız. Hızlandırma işlemi de İç SEO açısından önemlidir.

  • Görsel Optimizasyonu

    Görsel aramalardan gelen organik trafik de web sitelerinin ziyaretçi kazanma stratejileri arasında önemli bir yer tutuyor. Bu nedenle mutlaka görsel başlığı ve alt açıklamasının doğru girilmesi gerekmektedir. Ayrıca görsellerin boyutlarının yüksek olmaması, sayfa hızınız adına da son derece önemlidir.

  • Etkili Menü Düzeni

    Web sitesine girildiğinde öncelikli olarak menü görünür. Bu nedenle menü düzeni ne kadar doğru ve yerleşim ne kadar etkili olursa, kullanıcının sitede kalma isteği o kadar artacaktır. Böylece kullanıcının ilgili sayfadaki bilgiye ya da hizmete ulaşmasının ardından, menü sayesinde diğer sayfalara da erişim sağlama isteği oluşacaktır.

  • Mobil Uyumluluk

    Sıklıkla gözden kaçırılan bir detay, web sitenizin mobil cihazlara olan uyumluluğudur. Çünkü masaüstü ve mobildeki görünüm farklıdır. Bu nedenle de tasarımın mobil için ayrı olarak ele alınması gerekir. Böylece kullanıcılar için hem masaüstü hem de mobil cihazlar için daha uyumlu bir web sitesi oluşacaktır.

  • Rakip Analizi

    Arama motorlarında yükselmek için arama motoru kriterlerini uygulamak kadar, rakiplerinizden daha etkili sayfalar oluşturmak da gerekir. İşte bunun için tüm rakiplerinizin kontrol edilmesi, sayfa düzeni ve içerik yapısının analiz edilmesi gerekir. Kelime sayısı, anahtar kelime düzeyi, H düzenlemesi, görsel ve video sayısı gibi detaylara dikkat edilmelidir.

  • Anahtar Kelime Analizi

    Sitenizin genel anahtar kelimesi ya da sayfalarınız veya içeriklerinizde kullanacağınız anahtar kelimelerin tamamının analiz edilerek belirlenmesi gerekir. Bunun için Semrush, Ahrefs, Keyword Tool, Google Ads ve Google Trends araçları kullanılarak gerekli analizler gerçekleştirilebilir.

  • İçerik Stratejisi

    İçeriklerin belirli bir stratejiye göre siteye entegre edilmesi gerekir. Bu nedenle mutlaka İç SEO sürecinde içerik stratejisi oluşturulmalıdır. Böylece sayfalar, yazılar ve kategoriler için hangi içerik adımlarının atılacağı belirlenmiş olacak; rakip analizi, anahtar kelime analizi ve içerik üretimi ona göre gerçekleştirilecektir.

  • İçerik Üretimi

    Belirli strateji özelinde rakip analizi ve anahtar kelime araştırması gerçekleştirildikten sonra artık içerik üretimi yapılır. İçerik üretiminde SEO kurallarına uyulması gerekir ancak kullanıcı memnuniyeti unutulmamalıdır. Çünkü içerik kullanıcıya fayda sağlamazsa, SEO için uyumlu olmasının herhangi bir faydası olmayacaktır.

  • Editörlük

    İçerik üretiminden sonra içeriklerin siteye en doğru şekilde eklenmesi gerekir. Eklenme sürecinde meta title, meta description, öne çıkan görsel, iç bağlantı, dış bağlantı ve anahtar kelime gibi faktörlerin tamamı uygulanmalıdır. Ayrıca etiket kullanmanızın içeriklerinizin daha iyi bir sıralama elde etmesine herhangi bir faydası yoktur.

  • Breadcrumb Kullanımı

    Arama motoru botlarının web sitesini daha kolay analiz edebilmesini sağlayan breadcrumb, her web sitesinde karşımıza çıkan düzenlerden bir tanesidir. Ancak doğru kullanılmadığında fayda sağlamayacaktır. Ayrıca kullanıcı deneyimini iyileştirmenin yollarından bir tanesidir.

Site Dışı (Off Page) SEO

SEO çalışmalarının ilk bölümü, site içerisinde düzenlemelerin gerçekleştirilmesi üzerinedir. Bundan sonraki aşama, site dışından gerçekleştirilen çalışmalardır. Bu çalışmaların genel adı ise Site Dışı (Off Page) SEO olarak bilinmektedir.

Çeşitli kanallardan web sitesine gelen bağlantılar, dış SEO sürecini oluşturur. Tanıtım yazıları, sosyal medyadan gelen bağlantılar, reklamlardan gelen trafik vb. pek çok dış bağlantı ile gerçekleştirilen iç SEO çalışmaları desteklenir. Böylece web sitesinin dış gücü artırılarak, sıralamalardaki konumunda çeşitli iyileştirmeler gerçekleştirilmektedir. Peki, site dışı SEO çalışması hangi elemanlardan oluşur?

  • Tanıtım Yazısı

    En sık kullanılan dış SEO uygulamalarından bir tanesi olan tanıtım yazıları sayesinde, farklı sitelerden bağlantı alınabilmektedir. Oluşturulan bir metnin içerisine, ilgili kelimelere yerleştirilen bağlantılar sayesinde gerçekleştirilir. Bağlantı aldığınız kelimeyi doğru seçmeniz, konumunuzun iyileşmesinde önemli bir etki oluşturacağı için, bağlantı alacağınız sayfayla ilgili düzenlemeleri öncesinden tamamlamalısınız.

  • Footer Bağlantı

    Web sitesinin alt kısmında yer alan ve çeşitli bilgilerin bulunduğu bölüme footer adı verilmektedir. Footer bölümünden alınan bağlantı ise footer bağlantıdır. Bu şekilde aldığınız bağlantı, web sitesinde ne kadar URL varsa, hepsinden bağlantı alacağınız anlamına gelir. Ancak bağlantı almadan önce sayfanızı tam anlamıyla düzenleyip yayına almanız gerektiğini unutmamalısınız.

  • Sosyal Medya Bağlantıları

    Instagram, Facebook, Twitter, Pinterest ve LinkedIn gibi sosyal medya platformlarında yaptığınız paylaşımlarda verdiğiniz bağlantılar sayesinde sitenizi kullanıcıların ziyaret etmesi sürecidir. Stratejik bir faydanın oluşması için paylaşımlarınızın da stratejik olarak gerçekleştirilmesi gerekir. Böylece web sitenize düzenli olarak sosyal medya kanallarından ziyaretçiler gelecektir.

  • Google Reklamları

    En büyük arama motoru olma özelliğine sahip olan Google, çeşitli reklam türleri ile web sitelerine ziyaretçi kazandırmaktadır. Arama Ağı Reklamları ve Görüntülü Reklamlar bunlar arasında en çok kullanılanlardır. Bu şekilde web sitesine farklı kanallardan ziyaretçi geleceği için, önemli bir dış SEO adımı da tamamlanmış olacaktır.

  • Sosyal Medya Reklamları

    Facebook, Instagram ve Twitter üzerinden sosyal medya reklamları yayımlanarak, dış kaynaklardan trafik elde edilmektedir. Böylece dilediğiniz hedef kitleden trafik elde edebilecek, potansiyel misafir ya da müşterilerinizi web sitenize çekebileceksiniz. Ancak bunun için öncelikle dikkat çekici bir sosyal medya hesabı ve web sitenizin olması gerektiğini unutmamalısınız.

Sıkça Sorulan Sorular

Web sitelerinin arama motorlarında daha iyi performans göstermesi, arama motoru konumlarının iyileştirilmesi ile ilgili yapılan çalışmalara, SEO adı verilmektedir.

SEO, Search Engine Optimization kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Türkçe karşılığı ise Arama Motoru Optimizasyonu olarak bilinmektedir. 

Web sitelerinin arama motorlarındaki konumlarını iyileştiren, buna yönelik çalışmalar gerçekleştiren ve düzenli takip eden kişilere, SEO uzmanı adı verilmektedir.

Net bir süreden bahsetmek mümkün olmasa da SEO sürecinde başarı elde edebilmek için 3 ila 12 ay arasında SEO hizmeti almak gerekmektedir.

Google veya diğer arama motorlarında web sitelerinin konumlarını iyileştirmek için gerçekleştirilen Site İçi (On Page) ve Site Dışı (Off Page) SEO, çalışmanın genel hatlarını oluşturmaktadır.